Digital Nomad (Dijital Göçebe) Nedir? Nasıl Olunur?

İnsanoğlu, özgür olmak isteyen bir canlıdır fakat özgür avcı toplayıcılar olarak başladığımız bu tarih yolculuğu, bizi her gün 9 saat aynı koltukta oturduğumuz bir hayat düzenine sürükledi.

Bir yandan çalışıp para kazanırken, bir yandan da dünyayı gezmeyi kendisine hedef edinmiş insanlar, yani dijital göçebeler, insanlara bu yolda ilham vermeye devam ediyor. Bilgisayar üzerinden yapabileceğiniz bir iş ve bu yolculuğa çıkmak için gerekli cesaretiniz varsa, siz de digital nomad olabilirsiniz.

Dijital Göçebe Nedir?

Dijital göçebe, mesai saatleri, ofis gibi kavramlara bağlı kalmadan; istediği zaman ve istediği yerde çalışabilme imkanına sahip kişidir. Bu kişinin her gün gitmesi gereken bir iş yeri, her gün doldurması gereken bir mesai saati olmadığı için, istediği zaman istediği yerden çalışmakta özgürdür. 

Genellikle ‘freelance’ işler yapan dijital göçebeler, ‘remote’ bir şekilde kurumsal hayatta da yer alabilirler. Kendilerini bağlayan bir işe gitme zorunluluğu bulunmadığı için, dünyanın herhangi bir yerinden iyi bir internet bağlantısı ile işlerini gerçekleştirebilirler. 

Digital Nomad Olabilir miyim?

İlk bakışta, digital nomad olabilmek için sadece internet üzerinden yapabileceğiniz bir işinizin olması yeterli gibi görünebilir fakat olaylar çok daha karmaşık hale gelebilir. 

Dijital göçebe olmamız için hangi özelliklere sahip olmamız gerekiyor? Hangi adımları atmamız lazım? Digital nomad olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir? Bu soruların cevabını öğrendikten sonra, kararı vermek size kalıyor. 

Dijital Göçebede Bulunması Gereken Özellikler

  • Dijital bir yetenek: Eğer ‘freelancer’ yani serbest çalışan olarak göçebelik yolculuğunuzu gerçekleştirecekseniz, internet üzerinden para kazanabileceğiniz bir yeteneğe sahip olmanız gerekiyor. Dijital pazarlama, metin yazarlığı, sosyal medya yönetimi bunlardan birisi olabilir.
  • Yabancı dil: Kesinlikle İngilizce konusunda uzman olmanız gerekiyor. Öncelikle yabancılarla iş yapabilmek için bilmeniz gerekiyor. İngilizce olarak yapacağınız işlerde daha yüksek paralar kazanmanız işten bile değil. İngilizce olarak iş yapmasanız bile dünyayı global dili bilmeden gezmeyi düşünemezsiniz. İngilizcenin yanına öğreneceğiniz diğer yabancı dillerde her şekilde artı yazacaktır. 
  • Özgür ruhlu olmak: Bulunduğunuz yere çok bağlanmayan, gittiği yere kök salmayan birisi olmanız gerekiyor. Bu hayat tarzını iliklerinize kadar hissetmeli, göçebe olduğunuzun farkında olmalısınız. Bir yere bağlanmak, çok alışmak; oradan gitme zamanınız geldiğinde işlerinizi çok zorlaştıracaktır. 
  • Öz disiplin sahibi olmak: Memleketinizden çok uzak, dünyanın öbür ucunda bir sabah uyandığınız zaman çalışmak için motive olabilecek misiniz? Dijital göçebelik, bireysel bir hayat tarzı. Kendinizin tam performansla çalıştığından emin olmanız, bunun için daimi bir şekilde kendinizi motive etmeniz gerekecek. Disiplin özgürleştirir.
  • Çalışkan olmak: Evet, dünyayı gezeceksiniz. Mesai saatleriniz ve bir ofisiniz olmayacak. Ama bu çalışmayacağınız anlamına gelmiyor. Disiplinli bir şekilde doğru çalışmanız gerekiyor ki, işlerinizin ağırlığından kurtulup özgürleşebilin. 
  • Doğru araçlardan yardım almak: Kendi dijital dünyanızda çalışmaya başlayıp, doğru dijital teknolojilerden yardım almamak veriminizi düşürecektir. Verimlilik uygulamaları, to-do list uygulamaları, video konferans uygulamaları günlük hayatınızın bir parçası olacak. Buralarda doğru seçim yapmanızda büyük fayda var. 

Dijital Göçebeliğe İlk Adım

Göçebelik için gerekli olan özelliklere sahipsiniz. Size dijital dünyada para kazandırabilecek bir yeteneğiniz var ve dünyaya karşı tek başınıza durmaya hazırsınız. Peki şimdi ne yapmanız gerekiyor?

  1. Ülke içerisinde deneme yapın: Evet, özelliklere sahip olduğunuzu düşünüyorsunuz, ama bu gerçekten sahip olduğunuz anlamına gelmez. Büyük tura çıkmadan önce, ülke içerisinde farklı bir şehre gidip deneme yapmanız güzel bir test alanı oluşturacaktır. Daha önce bilmediğiniz bir şehre gidip iki hafta geçirin. Gerçek bir dijital göçebe olabileceğinizi göstermek için uygun bir test!
  2. Pasaport alın: Yurt dışına seyahat etmeden önce pasaportunuz olması gerekiyor. Eğer yoksa bir adet pasaport çıkartın. Hedefinizdeki ülkenin vize gereksinimlerini de iyice araştırmayı unutmayın!
  3. İşi aldığınızdan emin olun: Gidip kendinizi bilinmezliğe bırakmadan önce, işi aldığınızdan emin olun. Uzaktan bir iş bulmak için birçok platform bulunuyor. Yola çıkmadan önce kendinizi süspanse edecek kadar para kazanabileceğiniz bir işveren ile anlaştığınızdan emin olun. 
  4. Acil durum fonu oluşturun: Farklı zamanlarda farklı yerlerde bulunmanın başınıza neler getireceğini bilemezsiniz. Acil bir durum karşısında tedbirinizi almak için, kenarda köşede bir acil durum parası bulundurun. Hiç beklenmedik yerlerde çok hayat kurtarıcı olabilir!

Dijital Göçebelik İyi mi Kötü mü? – Avantajları ve Dezavantajları 

Dijital göçebe olmak için hangi özelliklere sahip olmanız gerektiğinden ve ilk adımı nasıl atabileceğinizden bahsettik. Şimdi de tecrübelere göre avantajlarını ve dezavantajlarını inceleyelim.
Hayatta her şeyde olduğu gibi her avantajın da bir dezavantajı var. Cümlenin başında yazılanlar avantajlar, parantez içleri ise dezavantajlardan oluşuyor.

AvantajlarDezavantajlar
İstediğin yerden çalışabilme özgürlüğü.Evsiz sayılırsın.
Kendi programını ayarlayabilirsin.En iyi ihtimalle uyumsuz bir rutin sahibi olursun, başarılarından ve başarısızlıklarından tamamen sen sorumlusun.
Kısa iş saatleri.Verimli çalışmak için üzerinde oluşacak ekstra baskı
İstediğin yerde yaşayabilirsin!Vizelerle, değişen zaman dilimleriyle uğraşmak
Yeni yerler, yeni insanlar tanıma fırsatı!Ailene ve sevdiklerine daha az zaman ayırabilme
Sınırsız para kazanma ihtimali!Ekonomik durumun belirsiz.

Dijital göçebeliğe dair ihtiyacın olacak her şeyi temel seviyede öğrendin sayılır. Şimdi karar verme zamanı. Digital nomad yaşam tarzını benimsemek istiyor musun?

Dijital Göçebe Olarak Yapılabilecek İşler

Dünyayı gezmek için para kazanmanız gerekiyor. Para kazanmak için de iş yapmanız. Hem dünyayı gezip hem de çalışabilmek için en uygun çalışma metotlarından birisi freelancer olmak.

Freelancer olabilmek için ise belli başlı bazı dijital yeteneklere sahip olmanız gerekiyor. Ne kadar fazla yeteneğiniz olursa, o kadar farklı işlerde çalışabilir, daha fazla para kazanabilirsiniz. Digital nomad dünyasında finansal olarak güvende olmak, çok şey ifade ediyor.

Günümüzde, kurumsal şirketlerde de remote worker olarak, yani uzaktan çalışan olmak mümkün. Freelance iş hayatındaki belirsizliklerden çekiniyorsanız, böyle bir iş bulmak da sizin için bir seçenek olabilir. 
Peki dijital göçebe olmak için hangi işler yapılabilir?

  • Dijital pazarlama: SEO, Paid Ads, Sosyal medya reklamları, sosyal medya yöneticiliği gibi konularda kendinizi geliştirerek, freelance olarak gelir sağlayabilirsiniz.
  • Blog yazarlığı: Blog yazıları yazmayı öğrenmek, size pek çok iş kapısı açabilir. İçerik yazarı ihtiyacı her yerde çok yüksek. Ayrıca dünyayı gezerken kendi blogunuzu açarak bir yan gelir yaratmaya da çalışabilirsiniz. 
  • Dropshipping
  • Dijital Tasarımcılık
  • Yazılımcılık
  • Stok Fotoğrafçılığı
  • Influencer olmak: Bir yandan çalışırken, bir yandan dünyayı geziyorsunuz. Herkesin takip etmek isteyeceği bir hikaye. Kendinizi sosyal medya üzerinden pazarlamaktan ve bundan para kazanmaya çalışmaktan çekinmeyin. 

İnternet üzerinde pek çok yeteneğe dair çeşitli kurslar bulabilirsiniz. Siz eğer dijital göçebe yaşam tarzını benimsemek istiyorsanız, önünüzde hiçbir engelin durmasına izin vermeyin!

Dijital Göçebe Olmak İçin En Uygun Şehirler

  • Chang Tai, Tayland
  • Bali, Endonezya
  • Gran Canaria, Kanarya Adaları
  • Medellin, Kolombiya
  • Budapeşte, Macaristan
  • Prag, Çekya

Digital Nomad Olma Sürecinde İşinizi Kolaylaştıracak Programlar

Eğer dijital göçebe olmaya karar verdiyseniz, işlerinizi bilgisayardan halledeceksiniz demektir. Kullandığınız uygulamalar, sizin ne kadar verimli çalıştığınızın ve ne kadar para kazanacağınızın karar vericisi olabilir. 

  • Öncelikle, güçlü bir internet bağlantısına ihtiyacınız olacak. İnternet bağlantınızın olmaması veya zayıf olması, hiç iş yapamayacağınız anlamına gelir ve bir felaket olur. 
  • Yaptığınız işleri ve projelerinizi takip edebilmek için bir proje yönetimi ve to-do list uygulaması da en temel ihtiyaçlarınız arasında yer alıyor. 
  • Zamanınız değerli. Vaktinizi en iyi şekilde yönetebilmek için farklı programlarla entegrasyonu olan bir takvim uygulamasına ihtiyacınız olacak.
  • Durmadan gezeceğiniz, farklı ülkelerde bulunacağınız için, müşterilerinizle görüşebilmek için bir video konferans uygulamasına ihtiyacınız olacak. 

Aynı zamanda geride bıraktıklarınızla da görüşmek isterseniz, video konferans uygulamasına ne kadar büyük bir ihtiyaç duyduğunuzu fark edersiniz. 

OCTAPULL kullanarak yüz yüze görüşemediğiniz müşterilerinizle istediğiniz zaman istediğiniz yerden görüntülü olarak görüşebilir, ailenizle video konferans yapabilirsiniz. 

Ücretsiz versiyon Octapull Free ile en temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Uzaktan ders vermek gibi daha fazla özellik gerektiren bir programa ihtiyaç duyarsanız da OctaMeet’i 7 gün boyunca deneme şansına sahipsiniz!

Digital nomad olmak uzaktan çok güzel bir hayat tarzı olarak görülebilir. Yola çıkmak için cesaretiniz varsa, freelance olarak para kazanabilecek yeteneklere sahipseniz ve OCTAPULL gibi doğru programlardan yardım alıyorsanız, çalışırken dünyayı gezme hayalini gerçekleştirebilirsiniz!


OCTAPULL

OCTAPULL

© 2024 Octapull | Bütün hakları saklıdır .