Evden Çalışmak, Çocuklu Ailelerin Kariyer Gelişimini Hızlandırabilir

Pandeminin başlangıcıyla beraber, evden çalışma hayatımızda daha büyük bir parça kaplamaya başladı. Bu durumdan en çok faydalanan gruplardan birisi çocuklu kadınlar. Her gün ofise gidip gelirken çocuklarına kendisi bakmakta zorlanan kadınlar, uzaktan çalışma ile bu soruna bir çözüm buldu. 

BBC’nin yaptığı anket de bu sonucu destekler nitelikte.

Çocuklarına bakması gerektiği için uzaktan çalışma sistemiyle çalışan bir iş yerinde geçen İngiliz vatandaşı Elena Gorman şunları söyledi:       

  “Eski işverenim çocuğumun doğumundan sonra bana yeterli esnekliği sağlayamadı. Bundan dolayı bana uzaktan çalışma fırsatı veren başka bir organizasyonla anlaştım. Burada gerçekten çok mutluyum. Çünkü altı yaşındaki çocuğum için bir bakıcı bulamıyordum. Bu yüzden çoğu zaman okula götürmek ve okul çıkışında eve getirmek için evden çalışmam gerekiyor. Tüm bunları bir arada düşündüğümde uzaktan çalışmak gerçekten çok olumlu benim için. Hatta öyle olmasaydı işe geri dönebilir miydim emin değilim.”

BBC’nin yaptığı ankete göre, katılımcı kadınların yarısından fazlası (%56), çocuk bakımı ve bakım görevleri tam zamanlı çalışmaya engel olduğundan, evden çalışmanın işte ilerlemelerine yardımcı olacağını düşündüklerini söyledi. Yöneticilerin ise %65’i aynı şekilde uzaktan çalışmanın kadınlar için daha verimli olduğuna inanıyor.    

YouGov tarafından yapılan anket de benzer sonuçlar verdi. Katılan 1.684 kadından, 18 ila 24 yaş arasındakilerin %65’i ve Londra’daki kadınların %61’i, evde çalışmanın kariyer gelişimi açısından faydasının daha fazla olduğunu dile getirdi. İskoçya’daki ankete katılan kadınların yarısı da aynı şekilde evden çalışmanın kariyer gelişimlerine yardımcı olacağını düşünüyordu.

Anketten gelen farklı bir bulgu da, orta sınıf veya beyaz yakalı sınıfın, uzaktan çalışmanın kariyerlerine faydalı olacağı konusunda, düşük gelir sınıfına göre daha umutlu bakması oldu. 
Eylül ayında Birleşik Krallık’ta verilen bir teklife göre; bir çalışan işteki ilk gününde patronuna evden çalışmak için kendisine uygun ayarlamalar yapmasını isteyebilecek.

CIPD insan kaynakları kuruluşunda kıdemli politika danışmanı olan Claire McCartney, evden çalışmanın “ciddi avantajları” olabileceğini söyledi:

      “Sıklıkla daha fazla çocuk bakımı ve bakım sorumluluğu üstlenen kadınlar için ciddi faydalar olduğunu düşünüyorum. Esnek çalışma, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm çalışanlar için normalleştirilmelidir.” ifadeleriyle çalışanın ihtiyaçlarına saygı duyan bakış açısına desteğini belirtti.

Faydalanılan Kaynaklar BBCNews 

OCTAPULL

OCTAPULL

© 2024 Octapull | Bütün hakları saklıdır .