Tüplü Dalış ve Dijital Dönüşümün Ortak Özellikleri Nedir?

Tüplü dalış yapmak için ilk olarak dolu bir oksijen tüpü gerekir. Ayrıca dalmadan önce dönüşü planlamalı ve sonuçları hesaplamamız gerekir.

Günümüz şirket yöneticilerinin en önemli sorumluluklarından bir tanesi de şirketlerinin dijital dönüşüme ayak uydurmasını sağlamaktır. Stratejinin haritasını çıkarmak, paydaşları hizalamak, somut zaman çizelgeleri ile ulaşılabilir hedefler belirlemek ve bu dönüşümün somunlarını ve cıvatalarını uygulamak için sorumlulukları devretmek bu adımı başarılı bir şekilde yerine getirmenin şartları arasında sayılır. 

Daha da önemlisi de yönetici bu dönüşümün arkasındaki nedeni açıklamalıdır. Neden dijital dönüşüme uyulmalı ve bu uyumun getirileri neler olacaktır gibi soruları da aynı şekilde cevaplamalıdır. 

Göz Önünde Tutulması Gereken Noktalar

Kuruluşunuzun dijital dönüşümünü engelleyebilecek dört alan, başka yerlerde sıklıkla sorun yaratan engellerin aynısıdır.

1. Organizasyonel değişim yöntemi (ÖDY) göz ardı edilir. Bir proje bütçesinin kesilen ilk kalemi bu adım, genellikle başarısızlıkların nedenleri arasında ilk sıradadır. Paydaşları, ekip üyelerini ve son kullanıcıları hem dönüşüm projesi boyunca hem de tamamlandıktan sonra sürece dahil edemezseniz, planladığınız yatırım getirisini asla elde edemezsiniz. 

2. Temel tanımlar yanlış anlaşılıyor. Şu aralar dillerden düşmeyen bir tabir olan dijital dönüşüm neyi kastediyor veya bunun için insanlarla ne kadar sıklıkla bir araya geliyorsunuz? Bazıları ürünlerini, hizmetlerini ve platformlarını dijitalleştirdiklerini söylese de bazıları bunun kesinlikle bir teknoloji olayı olduğunu dile getirecektir. Projeniz ve kuruluşunuz için dijital dönüşümün ne anlama geldiğini tam olarak tanımlamadığınız sürece, hiç kimse başarıyı nasıl tanımladığınızı ve gerçekleştirdiğinizi anlamayacaktır. Bu tanımların açık ve aynı olması, herkesin aynı yerde ve aynı sonuca odaklı çalışmasını sağlayacaktır. 

3. Yeniliklerin önündeki dev engel: şirket/kurum kültürü. Geleneksel emir-komuta yöntemi ve şirketin hisse değerini ön planda tutması yenilikler önündeki en büyük engellerdir. Bu geleneği devam ettiren şirketlere kıyasla dijital devlerin başarılarını göz önünde bulundurmanız sizi çok daha motive edecektir.

4. Gelişmiş teknolojileri eski sistemlere uydurmaya çalışmak. Tamamıyla zaman ve para kaybı olan bu uğraş, bir hayvanı giydirmek gibi bir şey. Maalesef bu hatayı yapan birçok şirket bulunmaktadır. 

Korku Senaryoları Karşısında Değişimi Desteklemek

Yöneticiler dijital dönüşüm konusunda getirilen fikirlere karşı korku senaryoları ile karşılaşabilirler ve bunlardan dolayı yenilikler karşısında temkinli olabilirler. Bu içgüdüsel davranışları anlaşılabilir ancak bu tür durumlar şirketinizin dijital dönüşüm çabasını dikte etmemelidir. 

Bunu önlemek adına CIO veya yöneticinin şirket içi dijital dönüşümde “Şampiyon” olması gerekiyor.

Peki, bu ne anlama geliyor?

• Her başarıya giden yolda başarısızlığın da bulunduğunu ekip arkadaşlarınıza iyice anlattığınızdan emin olun. Başarılı olan kurum ve kişilerin hikayelerini anlatabilirsiniz. 

• Olabildiğince teknik konuşmalardan kaçınmalısınız. Dönüşümün değerini onlara kendi dillerini kullanarak anlatın.

• Dijital dönüşümün sadece bir BT projesi ve ofis dijital optimizasyon planından ibaret olmadığını açıkça belirtin. Bunun bütün şirket çapında olduğunun farkına varmalısınız. Bundan dolayı bunu tek bir ekiple değil, birden fazla iş birimiyle beraber özveriyle yapmalısınız. 


OCTAPULL

OCTAPULL

© 2024 Octapull | Bütün hakları saklıdır .