En Yetenekli Çalışanları 5 Maddede Şirketinize Çekin!

Uzaktan çalışma modeli, COVID-19 pandemisinden önce hayatımızda pek sık rastladığımız bir şey değildi.

Çoğu işveren home office çalışma modelinde çalışanların tembellik ettiğini ve kendilerini kandırıyor olabileceğine inanıyordu. Çalışanları fiziksel olarak, ofiste çalışırken görememek, yaptıkları işleri yok saymak için bir neden olarak düşünülüyordu.

Tüm dünyada çalışma düzenini değiştiren pandemi öncesinde uzaktan (remote) çalışma imkanı sağlayan bir iş bulursanız, son derece şanslı sayılıyordunuz.

Ama şimdi, hikaye farklı. Uzaktan çalışma, işletmeler için bir standart haline gelmeye başladı ve iş gücü piyasası, şirketlerin sunduğu esneklikler üzerine şekilleniyor.

En iyi yetenekleri çekmek ve elde tutmak için evden çalışma fırsatı sağlamak yeterli gibi görünüyor olabilir. Ancak, uzaktan çalışma modelinin artık yeni yetenekleri çekmek için tek başına yeterli olmayabileceğini söyleyebiliriz.

Aslında, uzaktan çalışma pozisyonlarıyla dolu bir ortamda, daha iyi bir çalışan deneyimi için işverenler tarafından sağlanan bir veya daha fazla ek faydaya sahip olmak neredeyse zorunluluk haline geldi.

Yani, uzaktan çalışma modelinin yaygın olduğu iş piyasalarında, sadece evden çalışma imkanı sunmak, rakiplerle mücadelede rekabet avantajını kaybetmeye sebep olabilir.

Söz konusu remote çalışma imkanına ek olarak, genç yetenekleri çekmek için şirketlerin vurgulayabileceği bazı özelliklerini sizler için bir araya getirdik.

Stresten Uzak Bir Çalışma Atmosferi

Uzaktan çalışma ve stres arasındaki ilişki inişli çıkışlı bir ilişkidir. Çalışanlar daha esnek hale geldikçe işle ilgili yaşadıkları stresi azaltmak için mükemmel bir fırsattır.

Stres çalışmanın her aşamasında ve her çalışma ortamında var olmaya devam edecek. Ancak düşük stresli bir çalışma ortamı yaratmak tartışmasız bir avantajdır.

Uzaktan çalışma modelleri ile stres arasında bir denge bulmak için işverenler belirli girişimlerde bulunabilir. İş ve ev arasında net bir çizgi çeken bir şirket kültürü oluşturmak bunun için harika bir yoldur.

Bahsedilmesi gereken bir diğer konu da çalışanlara zihinsel destek sağlanması olabilir. Pandeminin neden olduğu zorlu durumlar göz önüne alındığında, artan stres ve yalnızlık duygusu nedeniyle mental destek arayışlarında artış gözlemlenmektedir.

Bu anlamda, uzaktan çalışmanın zihinsel destek olanaklarıyla desteklenmesi yeni yetenekler için cazip olabilir. Mental sağlık yardımlarına erişimi olan çalışanların işlerinde uzun vadede kalma olasılıklarının daha yüksek olduğu biliniyor.

Sosyal Çalışma Ortamı

Uzaktan çalışmanın artmasıyla iş ve ev hayatı arasındaki çizgi daha az netleşirken, neden bunu bir avantaja dönüştürmeyesiniz?

Uzaktan çalışma sırasında iş-yaşam dengesini korumanın kolay olmadığı bilinen bir gerçektir. Çünkü çalışanlar iş arkadaşlarıyla video konferans toplantıları dışında nadiren vakit geçirme şansı bulurlar ancak işverenler bu konuya yaratıcı çözümler getirebilir.

İnternet, insanların öğrenmek veya başkalarıyla bağlantı kurmak için kullanabilecekleri fırsatlarla dolup taşıyor.

Örneğin, çevrim içi kurslara, yazılımlara veya eğlence platformlarına abonelik teklif etmek, şirkete benzersiz bir özellik kazandıracaktır. Bu tür seçenekler aynı zamanda çalışan bağlılığını artırabilir ve çalışanları birlikte zaman geçirmeye teşvik edebilir.

Küçük ve orta ölçekli işletmeler, çalışanlarına bu konularda finansal destek gibi fırsatlar sağlayabilir.

Diğer bir seçenek de ekip çalışmasını ve çalışanlar arasındaki iletişimi aynı anda geliştirebilecek online etkinlikler planlamak olabilir. Çalışanların ekipler halinde birlikte çalışması gereken bir çevrim içi oyun düzenlemek, yeni yetenekleri çekecek şirket için mükemmel bir bonus olacaktır.

Ancak her zaman süslü, tuhaf olaylar olmak zorunda değil. Sadece takılmak için bir film gecesi veya video konferans planlamak bile yeterli olabilir.

İş arkadaşlarıyla vakit geçirmek, çalışanları şirkete daha bağlı hissettikleri için motive edebilir. Aynı zamanda birlik duygusu uyandırır ve şirketlerin iş piyasasında iyi bir itibara sahip olmalarına yardımcı olur.

Kişisel Gelişime Katkı

Yüksek performanslı yeteneklerin kazanılması mutlak bir hedef iken, onları geliştirmek de bir o kadar önemlidir.

İnsanlar iş başvurusu yaptıklarında gelecekteki ilerlemelerini ve kişisel gelişimlerini de düşünürler. Bir sonraki adımınızın iş dünyasında daha sofistike bir figür olmanıza yardımcı olması, kariyer kararları vermenin önemli bir parçasıdır.

İşin iyi yanı ise çalışanlarınızın büyümesine yardımcı olmanın uzaktan çalışma modeliyle her zamankinden daha kolay olmasıdır.

Şirketler, çalışanlarını çevrim içi kurs almak veya onlar için bir liderlik etkinliği düzenlemek gibi “iş dışı” faaliyetlere katılmaya teşvik etmelidir. Bu tür hamleler şirketi pazardaki yeni yetenekler için bir çekim noktası haline getirecektir.

Her şeyden önce, bu şirketin çalışanlarını önemsediği ve ilerlemeleri için çalıştığı izlenimini vermektedir. Ayrıca, adayların işe alınmaları durumunda maddi kazançtan daha fazlasını elde edebileceklerini bilmelerini sağlar. Oldukça rekabetçi bir iş piyasasında, bu tür özelliklere sahip olmak, bir şirketi diğer şirketlerden çok ileriye taşıyabilir.

Ayrıca uzun vadede şirkete fayda sağlar. Gelişmiş insanlar şirkete ekstra değer katar ve bu da sonunda daha umut verici bir gelecek yaratır.

Sosyal Sorumluluk

Sosyal sorumluluk etkinliklerine katılan şirketler, son birkaç yılda endüstrinin son trendi haline geldi. Artık insanlar sizden kaliteli ürün veya hizmet sunmanın yanı sıra bir amaç için hareket etmenizi istiyor ve bu da genç yeteneklerin iş arama sürecini etkiliyor.

Belki de işinizde çeşitliliği teşvik ediyorsunuz? Belki çevreye duyarlısınız ve bu konuda kampanyalar yürütüyorsunuz? Şirketiniz ne tür bir amaç için çalışıyor olursa olsun, bir amacınız olduğundan emin olun. İnsanların yalnızca maddi çıkarlar için motive olduğu noktayı çoktan geride bıraktık.

Sosyal olarak sorumlu bir amaç tanımlamak, çalışanların şirkete karşı genel bağlılığını ve aidiyetini de iyileştirebilir. O halde bu kazan-kazan durumunu hayata geçirmenin vakti çoktan geldi.

Güçlü Bir İletişim

İnsan ilişkilerinde olduğu gibi, sürekli ve açık iletişimi sürdürmek, çalışanlarla daha güvenilir ve daha bağlı bir ilişkinin anahtarıdır.

Sağlıklı bir ilişkiyi sürdürmek, uzaktan çalışma modelinde göründüğü kadar kolay olmayabilir, ancak bu, başarılamayacağı anlamına gelmez.

Çalışanlarınızı dinlemek ve gerektiğinde geri bildirimde bulunmak, onları önemsediğinizi göstermek için çok önemlidir.

Bunu yapmanın bir yolu, çalışanlarınızla OctaMeet gibi video konferans yazılımları aracılığıyla küçük toplantılar veya çay sohbetleri yapmak olabilir.

Uzaktan Çalışmanın Etkili İşe Alıma Faydaları

Uzaktan çalışma modeli, yeni mezunları şirkete çekmek için yukarıda saymış olduğumuz tüm bu avantajlara daha kolay ulaşmamızı sağlıyor.

Stresten uzak bir çalışma ortamı, iş-yaşam dengesini daha iyi sağlayabileceğimiz uzaktan çalışma modelinde daha da mümkün hale gelmiştir.

Özellikle iş ve ev hayatı sınırlarını belirlemek ve işe gitmek için yolda da harcanan zamandan tasarruf etmek çalışanların stres düzeyinin azalmasına büyük katkı sağlamıştır.

Remote çalışırken sosyalleşmek ve kişisel gelişime katkı sağlamak çok mümkün gibi gözükmüyor olabilir.

Ancak mesai saatlerinden önce ekip arkadaşlarıyla birlikte yapılabilecek bir yoga ve meditasyon seansı veya iş çıkışı şirket tarafından organize edilen bir online yemek kursu, aslında fiziksel olarak bir yerde bulunmadan da sosyalleşmenin mümkün olduğunu bizlere gösteriyor.

Ve hatta pek çok çalışan bu etkinliklere evinden katılmanın verdiği rahatlıkla daha özgüvenli hissediyor.

Sosyal sorumluluk projelerini bile uzaktan çalışırken organize etmek daha kolay hale geliyor. Projenin fikir aşamasından itibaren proje gününe kadar tüm toplantıları online gerçekleştirmek hem paradan hem vakitten tasarruf sağlıyor.

Toplantılar için herkesin fiziksel olarak bir araya gelmesini beklemeden her fırsatta online kısa toplantılar gerçekleştirerek yol almak mümkün.

Özet

Şirketler, uzaktan çalışma imkanı kesin yer almakla birlikte genç yetenekleri çekmek için açtıkları iş ilanında bazı noktalara da özellikle değinmelidirler.

  • Hayata geçirilen veya fikir aşamasında olan sosyal sorumluluk projelerinden adaylara bahsedilebilir.
  • Adaylar, kişisel gelişimlerini desteklemek için yürütülen çalışmalar konusunda bilgilendirilebilir.
  • Sıcak ve sosyal bir çalışma ortamının varlığı genç yetenekleri cezbedecektir. Düzenli olarak gerçekleştirilen sosyal aktiviteler vurgulanabilir.
  • Stresten uzak bir çalışma atmosferi yaratılmalı ve genç adaylara görüşmelerde bu stressiz ortamın varlığından söz edilebilir.
  • Yöneticilerle her an birebir iletişim imkanı ve gerektiğinde feedback alabilme şansından bahsedilebilir.

OCTAPULL

OCTAPULL

© 2024 Octapull | Bütün hakları saklıdır .