Uzaktan Çalışmanın Doğaya Faydaları – Uzaktan Çalışma Modeli ile İklim Değişikliğine Karşı Bir Adım Atın

Uzaktan çalışma, çalışanlarını evden çalışmaya teşvik eden şirketlerle beraber popülerlik kazanıyor. Artık çalışanlar, ofisten çalışmak ile evden çalışmak arasında seçim yapma hakkına sahipler.
Uzaktan çalışmaya olan bu kademeli geçiş, iklim değişikliği konusu üzerinde de etkilere sahip.
Haydi uzaktan çalışmanın doğaya faydaları, varsa zararlarını detaylı olarak inceleyelim.

Uzaktan Çalışmanın İklim Değişikliği Üzerinde Olumlu Etkileri

Uzaktan çalışmanın gezegenimizin ekolojisine fayda sağlayacağı pek çok nokta var. Bu etkileri ve evden çalışmanın bu duruma nasıl fayda sağlayabileceğini hep birlikte inceleyelim.

Sera Gazı Emisyonlarında Önemli Düşüş

Evden çalışmanın avantajlarından biri, işe gidip gelmeyi tamamen ortadan kaldırmasıdır. Bu size yolculuğun ekstra masraflarından kurtulmanın yanı sıra, yakıt tüketimini azaltarak karbon ayak izinizi azaltmak için de yardımcı olur.

Karbon ayak iziniz, ne kadar sera gazı ürettiğinizi ölçer. Doğalgaz, petrol ve kömür gibi fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan metan ve karbondioksiti içerir. Fosil yakıtların en çok kullanıldığı yer ulaşım sektörüdür.

Ortalama bir Amerikalı yılda yirmi ton sera gazı üretiyor. Sera gazlarının çevre ve genel olarak nüfus üzerinde çok zararlı etkileri bulunuyor. Hava durumunda büyük değişikliklere sebep olarak; kuraklık, sel ve tsunami gibi ekstrem hava olaylarına sebep oluyor.

Ayrıca orman yangınlarına sebep olarak, büyük oksijen kaynaklarımızın yok olmasına yol açıyor.
Uzaktan çalışma ile karbon ayak izinizi azaltabilir, böylece çevreye olan etkinizi en aza indirerek insan ırkına ve dünyamıza katkıda bulunabilirsiniz.

Kağıt Kullanımının Azalması

İş yerleri, dünya üzerinde kırtasiye ürünlerinin en fazla kullanıldığı yerlerdir. Yazılı kâğıttan deftere kadar pek çok kırtasiye ürününü büyük boyutlarda kullanırlar. 

Kâğıt endüstrisi büyük ölçüde ağaçlara dayanır. Bu durum da şirketlerin doğanın tahribatına katkıda bulunarak, sera gazı emisyonlarını artırmasına sebep olur.

Kağıt endüstrisi, asit yağmuru oluşumuna ve kirliliğe katkıda bulunan kükürt dioksit ve karbondioksit gibi sera gazları üretir. Atık kağıt da kirlilikte büyük rol oynamaktadır. Doğada çözünebilir olmayan kağıt ürünlerin ayrışması yıllar alır ve okyanusa karışarak kaplumbağalar gibi deniz canlılarına zarar verebilir.

Uzaktan çalışma; çalışanların bilgileri kaydetmek, depolamak ve paylaşmak için uygulamaları ve yazılımları kullandığı için daha dijital bir yaklaşımı benimser.

Uzaktan çalışanlar, not alma programlarını ve bulut depolama yazılımlarını kullanarak kağıt kullanımını azaltarak karbon ayak izlerini düşürürler.

Hava Kalitesinde İyileşme

Uzaktan çalışma, insanların yollarda daha az vakit geçireceği anlamına gelir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, ulaşım sektörü, sera gazlarının bir numaralı üreticilerindendir. İnsanlar evden çalıştığında, bu daha az fosil yakıt tüketimi ve daha kaliteli bir hava anlamına gelir.

Hava kirliliği; astım, akciğer ve boğaz kanseri ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkartır. İstanbul gibi büyük şehirler, yüksek nüfus ve hızla büyüyen bir orta sınıfın artan karbon ayak izi nedeniyle hava kirliliğini kontrol altına almakta çok zorlanmaktadır. Evden çalışma bu durum için bir çözüm oluşturabilir.

Plastik Kullanımında Azalma

İşe gidip gelirken kaç kez bir kahve alıp içmişsinizdir?
Çoğu lokanta; yiyecek ve içecekleri saklamak için tek kullanımlık plastik kaplar veya plastik bazlı ambalajlar kullanır. Tek kullanımlık plastik, çevre için büyük bir tehdittir.

Çözünmesi için gerekli önlemler alınmadığında, bu plastikler potansiyel olarak vahşi hayata ve hatta kaplumbağalar gibi deniz canlılarına zarar verebilir.

Plastik, biyolojik olarak çözünemeyen bir maddedir ve doğada yok olması yüzlerce yıl alır. Bu uzun yok olma süresi nedeniyle bizler ve gelecek nesiller için zorluklar çıkarabilir. Evden çalışmak, tek kullanımlık plastik gıda ürünlerinin kullanımını azaltması ile birlikte çok daha çevre dostu bir çözüm olarak ortaya çıkar.

Elektrik Tasarrufu

Ofisler, bilgisayar ve klima gibi makineleri çalıştırmak için elektriğe ihtiyaç duyar. Sonuç olarak, çok yüksek enerji tüketim seviyeleri karşımıza çıkar. Evden çalışarak yüksek elektrik faturalarından kurtulur ve toplumun kullandığı toplam enerjiyi azaltarak gelecek için bir adım atmış olursunuz.

Evden Çalışmanın Çevre İçin Dezavantajları

Ofisten değil de evden çalışmak, çevre için genel olarak faydalı olsa da; dezavantajları da bulunmuyor değil.

Karbon Ayak İzinde Kısmi Azalma

Ne yazık ki, tüm uzaktan çalışma biçimleri iklim değişikliği üzerinde yüksek faydalara sahip değil.
Çalışanların evden çalışmayı ofiste çalışmakla birleştirdiği bir uzaktan çalışma şekli olan hibrit çalışma, işe gidip gelme ihtiyacını ve ofis binalarının enerji tüketim alışkanlıklarını tamamen ortadan kaldırmıyor.

Ofis ve uzaktan çalışma arasında geçiş yapmak karbon ayak izini azaltmak konusunda faydalı olsa da, çok da büyük bir etki yaratmıyor.

Enerji Tüketimi

Evet, uzaktan çalışmaya geçmek, ulaşımda fosil yakıt tüketimi ile çevreye vereceğimiz zararı bir yere kadar kurtarmış oluyor.

Fakat aynı zamanda, bütün işlerimizi elektrikle hallediyoruz. Uzaktan çalışmak için bize gerekli olan bilgisayar, tablet gibi elektronik araçları şarj ederek doğaya yine kötü bir iz bırakmış oluyoruz.

Uzaktan Çalışmanın İklim Değişikliğine Karşı Faydaları, Zararlarından Çok Daha Fazla

Uzaktan çalışma, iklim değişikliği ile olan savaşımızda, yanımızdaki en güçlü kozlardan birisidir. Evden çalışarak;

  • Sera gazı emilimini azaltabilir,
  • Hava kalitesini artırabilir,
  • Tek kullanımlık plastik ürünlerinin kullanımını azaltabilir,
  • Kağıt kullanımını azaltabilirsiniz.

İşlerinizi Dijitale Taşıyın, Çevreyi Kurtarın

İş yerinde fiili olarak çalışmayı bırakıp, insanlara istediği yerde çalışabilme özgürlüğü sağlayan uzaktan çalışma modeline geçiş yaparak çevreyi kurtarmak için siz de bir adım atabilirsiniz. 

OctaSales, şirketinizin uzaktan çalışma dönüşümüne yardımcı oluyor. Hemen 14 günlük deneme sürenizi başlatabilir, Demo ayarlayarak ürünümüz hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.


OCTAPULL

OCTAPULL

© 2024 Octapull | Bütün hakları saklıdır .